Budapestjáró, avagy fedezzük fel, milyen kapcsolat van a környezeted és közted a tömegközlekedés során
2017. március 01. írta: Szőnyi Judit

Budapestjáró, avagy fedezzük fel, milyen kapcsolat van a környezeted és közted a tömegközlekedés során

Belegondoltál már abba, hogy mennyi minden befolyásolja a tetteidet, az életedet? És abba, hogy folyamatosan egy fizikai környezet vesz körül, amelynek te is az alakítója vagy? Eszedbe jutott már, hogy talán nem csak a körülötted lévő emberek, de a környezet, a benne lévő eszközök és tárgyak is hatást gyakorolnak rád?

Azon gondolkodtál már, hogy milyen környezet vesz körül akkor, amikor Budapesten utazol? Maga elé bambuló emberek, zsúfoltság, tömeg, kosz, elhasznált ülések. És még? Rácsodálkoztál már valaha arra, hogy a tömegközlekedés által naponta emberek ezrei siklanak egyik pontból a másikba? Vagy hogy a tömegközlekedési eszközök a fizikai környezetünkben lévő nagyra nőtt tárgyak? De vajon a villamosok, a buszok, a metrók és a HÉV-ek valóban csak az utazási igényeinket kiszolgáló eszközök? Vagy esetleg ezek a járművek számtalan cselekvés, történés, érzelem és gondolat helyszínei, esetleg mozgatórugói is?

Mit gondolsz, miért nyomkodja az ajtónyitó gombot az ingerült pesti lakos, amikor egyértelmű, hogy a villamos már indulni készül? Azért mert ostoba? És szerinted mit tenne, ha az a gomb nem lenne ott? Vajon miért olvasunk könyvet, hallgatunk zenét vagy épp merülünk el mélyen a gondolatainkban ahelyett, hogy egymásra néznénk egy kedves mosollyal? Miért ódzkodunk az idegen emberek jelenlététől és közelségétől? Mi van, ha mindezt teljesen észrevétlenül a tömegközlekedési eszközök kialakítása, az utazásunk közbeni fizikai környezet is megerősíti bennünk?

Na, és utazás közben csak idegenek vagy ellenségek is vagyunk egymás számára? Néha nincs benned olyan érzés, mintha versenyeznél az utastársaiddal, amikor a szabad ülésekért, a kapaszkodókért vagy épp a le- és felszállásért vívsz harcot?

Sok-sok kérdés, és van még. A bejegyzéseimben ezekre és még sok más hasonlóra keresem majd a választ. A megtalálásukért pedig nem kell messzire menni, elég csak felszállni egy tömegközlekedési eszközre, és a megszokott közhellyel élve nem csak nézni, hanem látni is, hogy az elkopott padlók, az ülések és a kapaszkodókon túl más is van az orrunk előtt tömegközlekedéskor.

A Budapestjáró ezennel útjára indult, pattanj fel te is a fedélzetre, és tarts velem!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr6012304903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása