A tömegközlekedés, mint az élmények helyszíne
2017. május 21. írta: Szőnyi Judit

A tömegközlekedés, mint az élmények helyszíne

A negatív tapasztalataidon túl, milyen élményekkel gazdagított a budapesti tömegközlekedés?

A hatalmas tömeg, a nyár közeledtével a fullasztó meleg, a kellemetlenebbnél kellemetlenebb szagok, a furcsábbnál furcsább emberek, tiszteletlenség és gorombaság – talán a végtelenségig sorolhatnánk, hogy mi mindennel jellemezhető a tömegközlekedés, amik miatt sokszor egyáltalán nincs kedvünk felszállni egy-egy járműre.img_2605.JPGA témán gondolkodva az is eszembe jutott, hogy minden napszakhoz társíthatnánk egy-egy csoportot, akik ha nem is mindenki számára, de képesek csakugyan negatív érzéseket kelteni bennünk. A délelőtthöz például egyértelműen a piacra tartó időseket tudnám társítani a húzható kocsijukkal együtt, (erről részletesebben az előző bejegyzésemben olvashatsz), akik sok utas szerint mindenhol ott vannak, ahol nem kéne.img_3225.JPGNagyjából déltől egészen az esti órákig a „naplopóké” és a turistáké a terep, akiknek egy része (persze, egy kissé általánosítva) szeret jelenetet rendezni utazás közben. Az esti órákban pedig a bulizni vágyó fiatalság veszi uralma alá a tömegközlekedési eszközöket alkohol szaggal és hatalmas ricsajjal megtöltve a járműveket.img_1213.JPGAz utasok az utazási szokásaikkal sok bosszúságot okozhatnak, de a sok, különböző ember felejthetetlen élményeket is adhat a számunkra. Én például talán sosem találkoztam volna személyesen Pókemberrel (na, persze nem Tobey Maguire-rel), ha nem ülök fel a HÉV-re, és nem megyek el Csepelre. Nem nevettem volna egy hatalmasat a 47-es villamosra várva egy fárasztó nap után, ha nem száll le róla egy görkorcsolyázó 50 körüli férfi, aki testhezálló ruhát viselve egy hatalmas tollrengeteggel a fején, zenével dallamosítva a pillanatot el nem suhan előttem. De nem kezdődött volna olyan mókásan egy komor téli reggelem, ha nem beszélgettem volna több megállón keresztül egy számomra ismeretlen sráccal úgy, hogy közben azt hitte, valaki más vagyok. A tömegközlekedés során ért viccesebbnél viccesebb élményeim sokszor bearanyozták a napomat, és remélem, ezzel nem vagyok egyedül.

A tömegközlekedési eszközök az utasok szállításán túl, színes forgatagként is értelmezhetők, ahol mindig láthatunk, hallhatunk valami érdekeset, szokatlant vagy szórakoztatót. Ráadásul a tömegközlekedés sok egyéb másnak is a helyéül szolgálhat, például az olvasás, zenehallgatás, beszélgetés helyszíne, az elmélkedés, gondolkodás otthonának egy változata, de lehetővé teszi a flörtölést, ismerkedést is, amelyek szintén egyedivé, változatossá tehetik az utazást.

Érdekel, hogy milyen hatások érnek a tömegközlekedés során Budapesten? Kövesd a Budapestjárót a Facebookon!

Fotók: Szőnyi Judit

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr8812525681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fehér Nagyezsda 2017.05.30. 12:48:37

Szia! Nagyon jó kis írás! Köpjenek le, hogy ez már túlmegy minden bölcsészségen, de nekem a legjobb ötleteim a villamosokon születnek é születtek! Szerintem a tömegközlekedés egy óriási szelet Budapest, és csak a számadatokra gondolok... :) Ha majd autóval fogok közlekedni a távoli jövőbeh, hiányozni fog, az biztos.
süti beállítások módosítása